22 October 2014

Resepi | Jeruk Mangga Asam Boi

Assalamualaikum...


Semalam kita cerita pasal musim mempelam aka mangga kan, kononnya ada mission lah nak cuba buat Jeruk Mangga Asam Boi yang famous itu. Nak rasa sedap sangat ke?

Mempelam

Yeah! Mission accomplished. Dah buat dah..hehe. Ternyata memang sedap. Unik! Biasanya buat jeruk nak hilangkan rasa masam mangga ini, rendam dengan air garam semalaman ke, kemudian baru letak gula. Tapi bila buat jeruk mangga cari ini, tak sampai beberapa jam je dah boleh makan. Mangga yang masam pun dah tak masam menggila. Masam-masam manis. Sedap!

Cubalah buat! Seriously sedap. Umi pun suka makan. Siap puj lagi siapalah yang mereka resepi ini..hehe. Unik! Kredit pada pencipta resepi jeruk ini. Siapa ya? Kalau nak cuba buat, bolehlah ambil resepinya dibawah, mudah je.

Resepi Jeruk Mangga Asam Boi


Resepi Jeruk Mangga Asam Boi


Kalau rasa tak sabar nak makan, lepas buat itu simpan sekejap je dalam peti sejuk, dah boleh makan dah. Tak perlu tunggu sehingga 4-5 jam pun tak apa sebab jeruk ini cepat keluar air. Air daripada buah mangga dan gula itu tadi. Dah boleh makan, dan rasa sedap dah. Mudah, sekejap dan sedap! 

Selamat mencuba. ^___^


21 comments

October 22, 2014 at 6:18 PM

teliyoq okeyy

October 22, 2014 at 6:23 PM

kecur liur tengok ni hakak oiiii~

October 22, 2014 at 8:14 PM

saya pon baru jer g cari buah mangga, kononnya nak buat jeruk mangga ni jugak hehe

October 23, 2014 at 9:46 AM

resepi ini dicipta oleh puan fazlina halim dari alor setar kedah. insta beliau fazlinahalim. sekian harap maklum.

October 23, 2014 at 11:31 AM

tiba2 je jd trending di FB mangga sama boi nie..akeke

October 23, 2014 at 6:05 PM

wahh ramai betul update psl niee .. haritu irine nadia semalam cik epal .. ni mesti kasi cuba

October 23, 2014 at 8:25 PM

Menyelerakan tapi saya tak suka mangga. Heheh.

October 24, 2014 at 3:02 PM

kecur dah ni air liur...huhu

October 24, 2014 at 5:32 PM

Sis untok sukatan 2 gune brp biji magge ye?

October 24, 2014 at 6:13 PM

@awan_kelabu Satu botol sederhana besar, sis letak penuh. Anggaran biji banyak juga. Ermm..dalam 16-25 biji gitu. Kalau buat sikit dalam 10 biji itu. 3 sudu pun dah okay.

October 24, 2014 at 6:13 PM

@nasibah khushairy hehe..akak buatlah. Sedap kak. hee. ^__^

October 24, 2014 at 6:15 PM

@Nabeel Fikree Nabeel nak ke? hehe. Meh sini akak bagi.

October 24, 2014 at 6:15 PM

@Cik bunga mawar hehe..Selamat Mencuba. ^___^. Nanti bolehlah share ye, gambarnya.

October 24, 2014 at 6:16 PM

@Lieza Ahmad Oh..baru tahu.Pandai ya, puan itu reka resepi ini. Unik. ^__^

October 24, 2014 at 6:17 PM

@Naniey Jemiey A'ah kak..trending betul. Keywords blog pun pasal jeruk ini je..hihi. Famous benor.

October 24, 2014 at 6:18 PM

@Ieka Farhana Cubalah buat. Sedap juga. ^___^

October 24, 2014 at 6:19 PM

@Jazz Lover Ala..rugilah..hihi. Boleh je tukar buah lain, misalnya Apple Hijau ke, pun sedap juga.

October 24, 2014 at 6:20 PM

@mama amir Hehe..saya berulang kali kak buat jeruk ini. Cepat betul habis kena kebas dengan orang kat rumah ni. Akak cubalah buat. ^__^

October 24, 2014 at 9:34 PM

as salam cik aini,
tengok gambar aje dah rasa lain macam dlm mulut.. kecur air liur.. ^_^

salam kenal dari blog diaridandelion.

October 25, 2014 at 4:08 PM

Tq sis...nak cube wat ni....tga mncari mangga mude...huhuhu

Anonymous
October 26, 2014 at 10:57 PM

sedapnya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by ! AINI ZAKARIA © 2014| Resolution: 1280x800px | Best View: Google Chrome