08 March 2013

Resepi | Sambal Belimbing Buluh Ikan Bilis

Assalamualaikum...

Pernah dengar Sambal Hitam tak? Sambal Hitam ni terkenal di Pahang. Kenapa panggil sambal hitam sebab belimbing buluh di rebus sampai hitam kemudian di buat sambal.

Resipi | Sambal Belimbing Buluh
Sumber Gambar
Saya tak suka pun makan sambal hitam ni. Kalau dekat kedai makan, mahal sungguh dia jual. Baik buat dekat rumah, lagi pun dekat rumah saya memang ada satu pohon belimbing buluh yang rendang. Selalu je berbuah.

Kalau yang tak tahu sambal hitam, macam mana bolehlah Google. Sekarang saya nak bagi Resepi Sambal Belimbing Buluh Ikan Bilis.

Sambal Belimbing Buluh Ikan Bilis

Bahan-bahan
  • 10 biji Cili Padi/ Lada kecil 
  • 4 biji belimbing buluh (cari belimbing yang lembik supaya tak payah letak air)
  • Sedikit Iklan bilis
  • Garam
  • Penambah Perisa
  • Air

Cara-caranya
  • Saya suka sambal yang ditumbuk menggunakan lesung batu, kalau blend rasa dia dah tak asli, tak sedap sangat lah kiranya.
  • Tumbuk cili sehingga hancur, masukkan iklan bilis sedikit demi sedikit, (banyak-banyak nanti terpercik masuk mata)
  • Kemudian hiris belimbing buluh dan tumbuk bersama cili dan iklan bilis tadi. 
  • Masukkan sedikit air (kalau belimbing buluh yang muda dia kurang air, jadi kita boleh letak sedikit air).
  • Akhir sekali masukkan garam dan penambah perisa secukup dan sesedap rasa. Siap untuk di hidangkan Sambal Belimbing Buluh Ikan Bilis anda.
Sesuai di makan bersama ulam-ulaman. Siapa nak rasa bolehlah cuba. Selamat Mencuba.

25 comments

Anonymous
March 8, 2013 at 8:25 PM

mm..sedap..

March 8, 2013 at 8:26 PM

Nampak mcm sambal belacan ye. Erm, kurang suka makan belimbing hehe

March 8, 2013 at 8:32 PM

@Kathy Rbain Hehe..saya jarang makan juga..memang sedap.

March 8, 2013 at 8:32 PM

@baby comel Memang sama macam sambal belacan, bezanya tak letak belacan je. hehe.

March 8, 2013 at 8:33 PM

@Nao Mei Kalau dah buat sambal dah tak masam kak..Macam sambal belacan je. Kalau tak suka masam, boleh kurangkan belimbingnya. ^___^

March 8, 2013 at 8:37 PM

sangat best... first time try mase pegi merisik. kakak ipar sy org raub.. pastu mase balik siap tapau lagi. hahaha... xmalu. sedap sgt... thanks bg resepi ^_^

Anonymous
March 8, 2013 at 8:37 PM

Sedapppp.. Boleh cuba buat nanti.. Saya suka berulam ^_^ hehe

March 8, 2013 at 8:41 PM

belimbing tu aini, akak buat makan je tau.. aarghhh.. terliur dah. akak gilo benda masam. asam keping pon akak makan tau. gulps... terliur...

wah. ley buat ni. tapi pokok dah xde kat kebun. pupus. tak pe, nanti mintak kat kebun org. haha.. =)

March 8, 2013 at 8:41 PM

seriously mmg first time dengar..nampak macam sedap..huhu

March 8, 2013 at 8:52 PM

Wahhhh sedap nyerrr...

March 8, 2013 at 9:21 PM

YaAllah kak. Kecur terus air liur. Alia ni dah la peminat sambal :D

March 8, 2013 at 9:35 PM

adoai sedapnya.. klau mak mentua akak pkai terung asam fuh ternagkat montot..hohoh

March 8, 2013 at 9:41 PM

macam sedap je..terliur dah ni..

March 8, 2013 at 10:27 PM

nampak je dah kecur air liur, tapi yang akak tau buah ni masam kan?

March 8, 2013 at 10:40 PM

@huny madu Tak masam sangat kak..masam lagi limau kasturi. Kalau buat sambal belacan, tak ada limau kasturi, boleh ganti dengan belimbing ni. Letak 4 biji yang muda tak masam langsung kak..hehe. tapi kalau tak suka, boleh kurangkan.

March 8, 2013 at 11:02 PM

sedap ni mkn nasi panas2. biasa mkn Smbal itam yg Kuala lipis 2.

March 8, 2013 at 11:18 PM

@nea lopah Betul kak..sedap. Sambal hitam, saya tak suka..hehe.

March 8, 2013 at 11:53 PM

Perghhh nampak sedapp sgt, ye ni penggemar makanan pedas2 ni, tp xpernaha try lg sambal belimbing ni, hee, thx for sharing dis recipe dear..nnt boleh laa cuba... :D

March 9, 2013 at 12:00 AM

haip....gambar pun dah menyelerakan.....

March 9, 2013 at 12:20 AM

waaa sedapnya...sedapnyaa...
terima kasih berkongsi resepi...
tp saya malas nk buat kehkehkeh..
kalau ada yg dah siap ...kita nk tompang makan je :)

March 9, 2013 at 12:41 AM

akk pernah dgr..tapi tak pernah makan..
comelnya belimbing tu.. :)

*waaah, dia pun kongsi resepi sambal ye..hehehe

March 9, 2013 at 3:07 AM

wah harini tema ulam ulaman pulak ye aini...

March 9, 2013 at 2:09 PM

xpernah makan..tp masa sekolah rendah suka petik buah belimbing buluh ni n mkn cmtu je...masam!!!!!!!!!!!!

March 10, 2013 at 10:33 PM

Baru je baca, dah kecur, belum buat lagi...tapi okje mls nk tumbuk aini...hehe

March 13, 2013 at 8:39 PM

kecurrr air liur... huhu akak kalo mkn nasi dgn smbl, xkre la smbl ape, pyh nk bhenti :P hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by ! AINI ZAKARIA © 2014| Resolution: 1280x800px | Best View: Google Chrome