Pernah dengar Sambal Hitam tak? Sambal Hitam ni terkenal di Pahang. Kenapa panggil sambal hitam sebab belimbing buluh di rebus sampai hitam kemudian di buat sambal.
Sumber Gambar |
Kalau yang tak tahu sambal hitam, macam mana bolehlah Google. Sekarang saya nak bagi Resepi Sambal Belimbing Buluh Ikan Bilis.
Bahan-bahan
- 10 biji Cili Padi/ Lada kecil
- 4 biji belimbing buluh (cari belimbing yang lembik supaya tak payah letak air)
- Sedikit Iklan bilis
- Garam
- Penambah Perisa
- Air
Cara-caranya
- Saya suka sambal yang ditumbuk menggunakan lesung batu, kalau blend rasa dia dah tak asli, tak sedap sangat lah kiranya.
- Tumbuk cili sehingga hancur, masukkan iklan bilis sedikit demi sedikit, (banyak-banyak nanti terpercik masuk mata)
- Kemudian hiris belimbing buluh dan tumbuk bersama cili dan iklan bilis tadi.
- Masukkan sedikit air (kalau belimbing buluh yang muda dia kurang air, jadi kita boleh letak sedikit air).
- Akhir sekali masukkan garam dan penambah perisa secukup dan sesedap rasa. Siap untuk di hidangkan Sambal Belimbing Buluh Ikan Bilis anda.
Sesuai di makan bersama ulam-ulaman. Siapa nak rasa bolehlah cuba. Selamat Mencuba.
25 comments
mm..sedap..
Nampak mcm sambal belacan ye. Erm, kurang suka makan belimbing hehe
@Kathy Rbain Hehe..saya jarang makan juga..memang sedap.
@baby comel Memang sama macam sambal belacan, bezanya tak letak belacan je. hehe.
@Nao Mei Kalau dah buat sambal dah tak masam kak..Macam sambal belacan je. Kalau tak suka masam, boleh kurangkan belimbingnya. ^___^
sangat best... first time try mase pegi merisik. kakak ipar sy org raub.. pastu mase balik siap tapau lagi. hahaha... xmalu. sedap sgt... thanks bg resepi ^_^
Sedapppp.. Boleh cuba buat nanti.. Saya suka berulam ^_^ hehe
belimbing tu aini, akak buat makan je tau.. aarghhh.. terliur dah. akak gilo benda masam. asam keping pon akak makan tau. gulps... terliur...
wah. ley buat ni. tapi pokok dah xde kat kebun. pupus. tak pe, nanti mintak kat kebun org. haha.. =)
seriously mmg first time dengar..nampak macam sedap..huhu
Wahhhh sedap nyerrr...
YaAllah kak. Kecur terus air liur. Alia ni dah la peminat sambal :D
adoai sedapnya.. klau mak mentua akak pkai terung asam fuh ternagkat montot..hohoh
macam sedap je..terliur dah ni..
nampak je dah kecur air liur, tapi yang akak tau buah ni masam kan?
@huny madu Tak masam sangat kak..masam lagi limau kasturi. Kalau buat sambal belacan, tak ada limau kasturi, boleh ganti dengan belimbing ni. Letak 4 biji yang muda tak masam langsung kak..hehe. tapi kalau tak suka, boleh kurangkan.
sedap ni mkn nasi panas2. biasa mkn Smbal itam yg Kuala lipis 2.
@nea lopah Betul kak..sedap. Sambal hitam, saya tak suka..hehe.
Perghhh nampak sedapp sgt, ye ni penggemar makanan pedas2 ni, tp xpernaha try lg sambal belimbing ni, hee, thx for sharing dis recipe dear..nnt boleh laa cuba... :D
haip....gambar pun dah menyelerakan.....
waaa sedapnya...sedapnyaa...
terima kasih berkongsi resepi...
tp saya malas nk buat kehkehkeh..
kalau ada yg dah siap ...kita nk tompang makan je :)
akk pernah dgr..tapi tak pernah makan..
comelnya belimbing tu.. :)
*waaah, dia pun kongsi resepi sambal ye..hehehe
wah harini tema ulam ulaman pulak ye aini...
xpernah makan..tp masa sekolah rendah suka petik buah belimbing buluh ni n mkn cmtu je...masam!!!!!!!!!!!!
Baru je baca, dah kecur, belum buat lagi...tapi okje mls nk tumbuk aini...hehe
kecurrr air liur... huhu akak kalo mkn nasi dgn smbl, xkre la smbl ape, pyh nk bhenti :P hahaha